Renover badet før du får skader

Mange opplever skader på hus eller leilighetskompleks på grunn av lekkasje fra bad. Når man dusjer rett på gulv, er det ekstremt viktig å renovere badet innen membraner eller belegg eldes og sprekker. Mange tror at når man har renovert badet, så varer dette resten av livet, om man ønsker det. Men dette er ikke riktig. Uansett hva du benytter for å tette gulvet, vil du få en begrenset garantitid fra leverandøren. Grunnen til det er at både membran og vinylbelegg vil forringes etter en viss tid, og må da byttes.

Hvis du vil være sikker på at badet forblir tett, må det fornyes regelmessig. Det er forskjellig varighet på forskjellige komponenter på badet, men dusjer man rett på gulvet, er det viktig at gulvet er tett. Du kan ikke stole på at et gulv holder seg tett i mer enn 30 år. Om har man belegg på gulvet, har man større sikkerhet mot lekkasjer, men varigheten er også kortere enn om man benytter membran.

Varighet for bygningsmaterialer

Alle byggematerialer har en forventet varighet før man har ganske høy risiko for at de ikke vil fortsette å fungere som forventet. Det gjelder også membran og belegg. Dusjer man rett på gulvet er det ekstra viktig at man respekterer dette og velger å renovere badet før man får lekkasjer. Man kan ikke forvente at et bad vil forholde seg tett i mer enn 30 år. Og det forutsetter at alt er utført helt etter boka. Belegg bør man bytte oftere enn etter 30 år da dette mister fleksibiliteten sin og kan sprekke tidligere enn det.

Renovere bad før tiden går ut

Hvis du vil være sikker på å unngå lekkasjer, børe du velge å renovere badet før varigheten går ut. Man får som oftest ikke noe forvarsel før en lekkasje oppstår i gulvet, og når lekkasjen er et faktum, er det gjerne for sent og man kan ha fått vannskader flere steder i huset. Om badet er i en leilighet, kan lekkasjen også ofte forårsake store skader i andre leiligheter. Dette kan være dyrt å tørke opp å reparere. Kostnadene med å vente for lenge med å renovere badet kan være mye større en prisen for å renovere badet.

Så ikke vent for lenge med å fikse badet ditt. Dette er spesielt viktig for membran eller belegg. Hvis gulvet er tett, så vil ikke nødvendigvis en lekkasje forårsake stor skade da vannet føres direkte ned i sluket.

Rørleggers anbefalinger

Rørleggere anbefaler å ikke vente mer enn 30 år med å renovere badet, og kortere før du bytter ut deler på badet som har kortere levetid. Når det gjelder å dusje rett på gulvet, vil mange rørleggere velge bort dette som en løsning da det er stor risiko for lekkasjer, i tillegg til at man opplever høyere slitasje og misfarging på fliser og fuging. I stedet vil man være sikrere mot lekkasje med dusjkabinett eller med et badekar. På denne måten vil man ikke risikere at gamle membraner eller belegg vil forårsake større lekkasjer.

Ved å renovere bad sikrer man seg mot lekkasjer og sikrer at gulv er tett. Men den aller beste måten å sikre seg på, er å ikke dusje rett på gulv, men heller bruke badekar eller dusjkabinett. Dette er også en løsning på gamle bad som ikke følger samme grad av tetting som man benytter i dag. Det er ikke alltid enkelt å renovere bad om man for eksempel bor i en blokk. Da må dette ofte gjennomføres som et felles prosjekt som arrangeres av styret i boligblokken slik at alle kan renovere badene samtidig.

Scroll to top