Enkle tips for vedlikehold av boligen

Mange er ikke klar over noen tips for vedlikehold av bolig man bør vite om for å unngå å måtte gjøre større renovasjonsarbeid på boligen før tiden. Det man generelt bør tenke på, er at man unngår at naturlige prosesser for å bryte ned materialene man benytter for boligen får sjansen til å gjøre for mye skade på materialer. Dersom man, for eksempel, lar sopp og mose få feste seg fritt på overflater på boligen, så vil disse slite på materialene og starte nedbrytningsprosessen. Dette er ofte årsaken til at tre råtner eller at mur går i oppløsning. Vi bør være nøye med å holde overflater rene slik at disse prosessene ikke kommer i gang. Om vi klarer å ivareta rene overflater, så beholder vi boligen i god stand mye lenger uten større investeringer og med relativt lite arbeid.

Av og til må vi likevel foreta vedlikeholdsarbeid som krever litt investering. Maling på yttervegger er ikke laget for å vare evig, og avhengig av hvilken maling vi har benyttet, så trenger man også å male om igjen hvert 7nde til 15nde år. Det er få malingstyper som er beregnet å beskytte stort lenger enn 15 år.

Vask av vegger, tak og terrasser

En viktig faktor som ikke alle er klar over i forbindelse med tips for vedlikehold av boliger, er at man må vaske vegger og tak for å unngå at det fester seg materie som kan starte nedbrytningsprosesser på vegger og takstein. Noen velger å gjøre dette rett og slett for at huset skal se pent ut, og selv om dette er et annet mål, så er resultatet det samme. Du unngår at overflatene brytes ned. Når du skal vaske veggene på boligen din, er det viktig å rådspørre deg litt med noen som vet hva du skal bruke. Det finnes forskjellige vaskemidler man skal bruke på husveggen om den skal males i forhold til om du bare skal utføre en vårrengjøring på veggen. Bruk for eksempel ikke kraftvask på veggen med mindre du planlegger å male den, men benytt vaskemiddel som er sterkt nok til å få veggen ren for skitt og sopputvikling, men mild nok for ikke å slite på glansen i malingen som skal beskytte veggen din.

Terrasser kan behandles med mildt såpevann, men bør også vaskes minimum en gang i året. Når våren kommer og siste rest av snø er borte fra terrassen, kan det være et bra tidspunkt å vaske over terrassen.

Ellers tenker de færreste på at taket også får hard medfart i løpet av året og at naturens krefter forsøker å også slite på takstein, for eksempel. Selv om det tar tid for naturen å bryte ned stein, så kan du få noe mindre levetid på takstein om du lar mose gro fritt på dem. Det kan være lurt å forsøke å få spylt av taket også en gang i året, men for mange er dette en utfordring å få utført. Moderne takstein eller takplater tåler denne slitasjen bedre enn eldre typer, og dette er derfor ikke veldig kritisk.

Smøring av terrasser og maling av dører og vinduer

I tillegg til å vaske alle overflater en gang i året, så er et tips for vedlikehold av bolig å smøre terrasser eller male overflater når det trengs. Når du merker at maling begynner å flasse eller er blitt tynnslitt, så bør du gi de aktuelle overflatene et nytt strøk maling før naturen får tak på treverket. Vinduer vil for eksempel bli utsatt for mye slitasje i nærheten av sjøen eller på værutsatte vegger.

Rense sluk og vannlåser, samt stenge utevann om vinteren

Siste rådet vi tar med her som tips for vedlikehold av bolig, er å unngå at rørsystemer skades av frost eller at materialer inne brytes ned av fuktoppsamling. Pass på å stenge av og tømme utendørs rør eller kraner for vann før frosten kommer. Frost kan sprenge et rør om det står vann i det. Rens sluk og vannlåser slik at vannet renner ut av boligen som det skal og ikke samler seg og blir liggende på gulv. Fukt kan slite ned badegulvet før tiden.

Trenger du finansiering til å pusse opp kan du låne penger på dagen her

Scroll to top